Onderzoek recent

Hier plaats ik onderzoeken die ik heb verricht als (freelance) onderzoeksjournalist.

* FILIPIJNSE TRUCKERS UITGEBUIT (De Limburger)

Filipijnse chauffeurs uitgebuit door de Venlose transportfirma Martin Wismans BV. De FNV doet aangifte. De totale productie (deel deel 1 en deel 2 en deel 3) werd op 18 april 2017 bekroond met de Tegel, categorie onderzoek.

* CORRUPTE AGENT (Volkskrant)

Was de Brabantse politieman Suat Yenice corrupt, zoals korpsleiding en Openbaar Ministerie beweren? Of is hij ‘er ingeluisd’, zoals hij zelf zegt? Yenice deed aangifte tegen de opsporingsinstanties. Een reconstructie.

* HET MIKWE VAN VENLO (NIW en Dagblad De Limburger)

De vondst van een middeleeuwse kelder in Venlo in 2004 werd onmiddellijk bestempeld tot ‘mikwe’, een Joods ritueel badhuis. De geschiedenis van Joods Nederland moest worden herschreven, aan het Limburgs Museum werd een speciale vleugel aangebouwd om de unieke vondst te bewaren.Ernstige twijfels van archeologen of er wel sprake was van een Joods bouwwerk werden vanaf het begin echter weggemoffeld. Mijn onderzoek bracht aan het licht dat de plaatselijke archeoloog wetenschappelijke fraude had gepleegd. De kwestie werd belicht in een serie artikelen in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) en Dagblad De Limburger. Het leidde tot veel politieke beroering in Venlo. De plaatselijke Rekenkamer bevestigde de conclusies van het journalistieke onderzoek. De stadsarcheoloog werd ernstig berispt.