Tarieven

Mijn tarief voor onderzoeksprojecten stel ik per opdracht en vooraf vast in overleg, afhankelijk van wat de opdrachtgever bestelt. Gezien mijn werkwijze is bij aanvang niet altijd duidelijk hoeveel uren onderzoek is gevergd of welk soort verhaal er uit rolt (nieuwsbericht, reportage). Een onderzoek kan gaandeweg, altijd in overleg, ook een nieuwe wending nemen.

Opdrachtgevers kunnen steeds kiezen: alleen research, alleen schrijfwerk, of een combinatie van beide. Daarnaast lever ik ook regulier schrijfwerk: ‘enkelvoudige’ verhalen zonder uitgebreide research.

Een onderzoeksopdracht kan ik desgewenst combineren met coaching van (minder ervaren) journalisten, of ik kan een co-productie maken met een (ervaren) eigen journalist. Ik kan naar de redactie komen om zaken grondig door te spreken of van daaruit te werken.

Vanwege dit alles hanteer ik geen vast tarief per gepubliceerd woord maar werk ik – als een soort journalistieke aannemer – tegen een afgesproken bedrag per opdracht.

Hetzelfde geldt voor het opstellen of begeleiden van WOB-verzoeken. Ik kan ze volledig zelf verzorgen, inclusief bezwaar- en eventueel beroepsfase (rechtbank), of ik kan de betreffende journalist terzijde staan.

Vaak is het handig om een korte ‘intake’ te houden (telefonisch of live), waarbij journalist of medium me uitlegt welke informatie precies gewenst is. Ik kan vervolgens de vertaalslag maken naar een WOB-verzoek.

Alle WOB-werkzaamheden gaan op basis van een vooraf overeengekomen totaalprijs of uurtarief. Indicatief: een enkelvoudig, niet al te gecompliceerd WOB-verzoek kost maximaal een dagdeel: intake plus opstellen verzoek. Opstellen van een gemiddeld bezwaarschrift (exclusief bezoek aan de bezwaarcommissie) is eveneens een dagdeel.

Al jaren pleit ik er voor: het opstellen van een WOB-verzoek kost minder tijd, moeite en dus geld dan vaak wordt gedacht. En: levert vrijwel altijd méér op dan gedacht! Met name regionale/lokale media kunnen hier een wereld winnen.